top of page
  • Vincent Veneman

INTBAU NL excursie Brandevoort 21-3-24, een fotoreportage


Rob Krier, Christoph Kohl, Wissing en Paul van Beek werkten in 1997 aan Brandevoort, een uitbreidingswijk van Helmond. In 1998 werd het masterplan vastgesteld en de oudste delen zijn ruim 25 jaar oud. Nog een jaar of 4 en het deel ten zuiden van de spoorlijn is klaar. Op 21 maart 2024 gingen we er kijken naar de nieuwste projecten. Het thema van deze excursie was de stand van de seriematige woningbouw: hoe kijken we in het licht daarvan aan tegen Brandevoort? Hoe verhoudt de seriematige woningbouw van standaardplattegronden zich tot de wens om een gevarieerd straatbeeld te maken? Een leuke buurt? Zijn die gevarieerde gevels een verhulling van armoedige bouwcultuur of juist dé manier om betaalbaar goede buurten te kunnen maken? Klatergoud of The Real Stuff? Hebben architecten het nakijken bij het oplossen van de woningnood? En als het lukt om goede standaardwoningen te realiseren, heb je dan ook een goede buurt?


De aanwezigen werden ontvangen in het café van buurthuis 't Brandpunt, ontworpen door Hans Kaashoek (KOW). Na een korte inleiding die vooral inging op het stedenbouwkundig ontwerp volgde een wandeling onder leiding van de betrokken architecten langs opgeleverde en in-aanbouw-zijnde projecten. O.a. Arjen Weijer (LSWA) , Peer Wolkers (Omni architecten) en Mieke Bosse (Scala Architecten) lieten recent opgeleverd werk zien.


Na terugkomst in het buurthuis werd de dag afgesloten met een maaltijd en twee panel-discussies omtrent het thema seriematige woningbouw. De discussies werden gemodereerd door Joep Broeren; zowel ervaren architecten als studenten kwamen aan het woord. In de levendige discussie werd veelvuldig verwezen naar het onderwijs, waarbij vooral de karige aandacht aan traditioneel ontwerp en de afstand tot de realiteit van alle dag aan de orde kwamen. Na het centrale programma ging de discussie nog lang door. Genoeg aanleiding voor een volgende excursie!


foto's: Vincent Veneman, Mieke Bosse, Wolbert Vroom, Wikimedia Commons.


























284 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page