top of page

do 21 mrt

|

Helmond

INTBAU NL excursie Brandevoort, Helmond

Op 21 maart zullen wij Brandevoort bezoeken, waar nog steeds gebouwd wordt. We organiseren een wandeling met toelichting en combineren dat met lezingen en debat rond het thema van de seriematige woningbouw anno nu. Lees de uitgebreide omschrijving voor het programma en om je aan te melden.

 INTBAU NL excursie Brandevoort, Helmond
 INTBAU NL excursie Brandevoort, Helmond

Tijd en locatie

21 mrt 2024, 15:00 – 21:30

Helmond, Brandevoort De Veste, 5708 Helmond, Nederland

Over het evenement

Over de excursie:

Het is maar een kort rijtje, de grote traditionele nieuwbouwwijken in Europa: Poundbury bij Dorchester, Le Plessis Robinson bij Parijs en Brandevoort bij Helmond.

Rob Krier maakte het masterplan voor Brandevoort. Het zuidelijke deel is bijna klaar, maar de gemeenteraad van Helmond heeft inmiddels besloten het grote gedeelte boven de spoorlijn niet te bouwen. Daarvoor in de plaats komt Brainport Smart District met een moderne vormgeving. Ondertussen nadert het gedeelte onder de spoorlijn de voltooiing.

Hoe kijken we aan tegen Brandevoort? Hoe verhoudt de seriematige woningbouw van standaardplattegronden zich tot de wens om een gevarieerd straatbeeld te maken? Een leuke buurt? Zijn die gevarieerde gevels een verhulling van armoedige bouwcultuur of juist dé manier om betaalbaar goede buurten te kunnen maken? Klatergoud of The Real Stuff? Of is het zoals Anoul Bouwman beweert: “Het is allemaal nog veel verschrikkelijker dan de

tegenstanders al denken. Maar er wordt wel gebouwd.” Hebben architecten het nakijken bij het oplossen van de woningnood? En als het lukt om goede standaardwoningen te realiseren, heb je dan ook een goede buurt? We gaan het bekijken en bespreken op 21 maart.

Aanmelden kan hier: Aanmelding INTBAU Nederland excursie donderdag 21 maart 2024-Intbaunl

Programma donderdag 21 maart:

THEMA

“De staat van de stedenbouw en architectuur bij seriematige woningbouw in de huidige

marktdynamiek, verduurzaming en regelgevingstransities.”

15:00 Ontvangst met koffie te Brandevoort in wijkhuis ’t Brandpunt, Biezenlaan 29, 5708 ZD Helmond. Op 500m loopafstand van NS-station Helmond Brandevoort.

Korte toelichting op de achtergrond van Brandevoort en de huidige ontwikkelingen van de wijk.

15:30 Wandeling onder leiding van de architecten.

Arjen Weijer (LSWA) , Peer Wolkers (Omni architecten), Mieke Bosse (Scala Architecten); projecten in aanbouw en reeds opgeleverd.

17:00 Toelichting in het wijkhuis ’t Brandpunt.

Arjen, Peer en Mieke zullen ieder kort het proces van oorspronkelijke schets tot uitvoering toelichten.

17:30 Debat

Tijdens twee panelgesprekken zal moderator Joep Broeren (IntbauNL / HEEM architecten) de problematiek van de huidige ontwikkeling en toekomstige dynamiek van seriematige woningbouw bespreken met 3 gesprekspartners.

17.30 Eerste ronde met Arjen Weijer (LSWA Architecten), Anoul (Bouwman Swinkels Architecten), Mieke Bosse (Scala Architecten).

Onderwerp: Seriematige woningbouw is noodzakelijk in de huidige markt van woning schaarste. Welke rol heeft de architect in dit proces?

18:15 Eten, soep en broodjes naar keuze.

19.15 Tweede ronde met Vincent Veneman (IntbauNL / Vincent Veneman Design), Bolke Rijnders (Student TUe / IntbauNL ) en Ruben Hansen (The Aesthetic City, IntbauNL).

Onderwerp: Seriematige woningbouw is een geijkte oplossing om met schaalgrootte

bouwproductie aan te jagen. Is dit een toekomstbestendig proces in tijden van grond schaarste en technische innovatie?”

20.00 Ruimte voor discussie, mededelingen.

21:30 afsluiting

We hopen je te kunnen verwelkomen op onze excursie!

Een e-mail met een bevestiging van je aanmelding en eventuele extra informatie zal in de week voor de excursie worden verstuurd. Deelname aan de excursie is gratis, diner en borrel voor eigen rekening (voor studenten geldt een gereduceerd tarief). Ben je verhinderd en wil je dat graag laten weten? Stuur een berichtje naar redactie@intbaunl.org .

Deel dit evenement

bottom of page